Arvostan suuresti kansalaisyhteiskuntaa ja aktiivista järjestökenttää. Oma taustani vaikuttamistyössä ja yhteiskunnallinen heräämiseni juontaa juurensa yhdistystoiminnasta. Myös Vihreät puolueena on syntynyt erilaisten kansanliikkeiden yhdyspintana. Kansalaisyhteiskunta on tärkeää toimivalle demokratialle, avoimuudelle ja epäkohtien esiin nostamiselle. Kansalaisyhteiskunnan merkitystä korostavat autoritaaristen maiden pyrkimykset tukahduttaa kansalaisyhteiskuntaa. Tämä kehitys on viety pitkälle Putinin Venäjällä ja Trumpin Yhdysvalloissa tukahduttaminen on käynnissä.
Useat järjestöt ovat julkaisseet omia tavoitteitaan kunta- ja aluevaalien suhteen ja kysyneet ehdokkailta haluavatko he sitoutua näihin tavoitteisiin. Tämä on tietysti ehdokkaille hyvä paikka saada näkyvyyttä niiden äänestäjien keskuudessa, joille nämä asiat ovat tärkeitä. Ja järjestöt voivat sitten muistutella valittuja henkilöitä sitoumuksistaan. Käytännössä ehdokkaan kannattaa lähteä mukaan sitoumuksiin vain, jos hän todella haluaa edistää niiden tavoitteita.
Ohessa on lista sitoumuksista, joissa olen mukana:
- Eläinystävällinen kunta, SEY Suomen eläinsuojelu
- Pyörävaalit, Pyöräliitto
- Feminismiä politiikkaan, Naisjärjestöjen Keskusliitto
- Sateenkaarimyönteinen ehdokas, Seta ry
- Eläinpoliittinen sitoumus, Animalia
- Lähimetsäsitoumus, Suomen luonnonsuojeluliitto
- Kaupunkitilan laatu – Intbau Finland ry ja Arkkitehtuurikapina
- Taide kuuluu itään – kulttuurisitoumus
- Plant based treaty Finland
Jos huomaat sitoumuksen, joka voisi sopia minulle, vinkkaa ihmeessä! Vaalitohinassa on voinut jotain mennä ohi. Haluan olla mukana rakentamassa parempaa maailmaa monella rintamalla. Alla on vielä tiivistelmä sitoumuksista ja siitä, miksi olen mukana.
Eläinystävällinen kunta (SEY Suomen eläinsuojelu)
Mitä: Tavoitteena on parantaa eläinten hyvinvointia kunnallisessa päätöksenteossa, kuten eläinsuojeluvalvonnassa ja julkisissa ruokapalveluissa.
Miksi: Eläinten hyvinvointi on minulle sydämenasia. Kunnilla on merkittävä rooli eläinten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämisessä paikallistasolla – niin lemmikkien kuin luonnonvaraisten eläintenkin osalta. Minulla on kolme populaatiokissaa ja olen SEY:n paikallisyhdistyksen Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen hallituksessa.
Pyörävaalit 2025 (Pyöräliitto)
Mitä: Kampanja pyrkii parantamaan pyöräliikenteen olosuhteita kunnissa, kuten turvallisten pyöräteiden ja pyöräpysäköintipaikkojen lisäämistä. Tavoitteena on mm. lisätä ihmisten hyvinvointia liikkumista edistämällä.
Miksi: Pyöräilen päivittäin huvikseni ja liikkuakseni paikasta toiseen, vuoden ympäri. Pyöräilyn edistäminen tukee kestävää liikkumista, parantaa kaupunkien viihtyisyyttä ja edistää asukkaiden terveyttä. Jos autoa joskus väkisin tarvitsee, on parempi, että muita autoja on silloin vähemmän liikkeellä. Olin Turun polkupyöräilijöiden hallituksessa vuosina 2013 – 2015.
Feminismiä politiikkaan (Naisjärjestöjen Keskusliitto)
Mitä: Feminististen tavoitteiden tarkoitus on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden valtavirtaistamista poliittisessa päätöksenteossa.
Miksi: Feminismi ei ole minulle kirosana, vaan pyrkimystä purkaa vanhoja epäoikeudenmukaisia rakenteita. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioiminen päätöksenteossa on olennaista eriarvoisuuden vähentämiseksi ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseksi.
Sateenkaarimyönteinen ehdokas (Seta ry)
Mitä: Sitoumus tukee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämistä kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksenteossa. Tavoitteena on rakentaa turvallisia ja yhdenvertaisia palveluita kaikille.
Miksi: Olen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vahva liittolainen. Toimin Saimaan Setan hallituksessa vuonna 2024. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kohdatuksi omana itsenään. Haluan edistää inklusiivista, syrjimätöntä ja moninaisuutta arvostavaa yhteiskuntaa, jossa sateenkaari-ihmisillä on turvallinen ja tasa-arvoinen asema arjessa, palveluissa ja päätöksenteossa.
Eläinpoliittinen sitoumus (Animalia)
Mitä: Sitoumuksessa kunnilta edellytetään kahta konkreettista askelta: julkisten ruokapalveluiden muuttamista kasvispainotteisemmiksi sekä eläinten hyvinvointisuunnitelman laatimista. Näillä toimilla kunnat voivat edistää eläinten hyvinvointia käytännössä ja pitkäjänteisesti.
Miksi: Kuten SEY:n Eläinystävällinen kunta -sitoumuksessa, tässäkin on helppo olla mukana. Muunlajisten eläinten hyvinvointi on minulle tärkeää. Kuntien on kannettava vastuunsa eläinten hyvinvoinnista. Kasvipohjaiset ruokavaihtoehdot ja suunnitelmallinen hyvinvointityö ovat konkreettisia keinoja rakentaa eettisempää ja vastuullisempaa yhteiskuntaa.
Lähimetsäsitoumus (Suomen luonnonsuojeluliitto)
Mitä: Ehdokkaan on luvattava puolustaa kuntien lähimetsiä luonnon monimuotoisuuden ja ihmisten hyvinvoinnin turvaajina. Tavoitteita ovat mm. luontoselvitykset, rakentamisen ohjaaminen rakennetulle alueelle, metsätaloustoimien rajoittaminen virkistysmetsissä ja suojelupinta-alan kasvattaminen.
Miksi: Rakastan luonnossa liikkumista. Lähimetsät tarjoavat psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia: arjen rauhaa, liikettä ja yhteyttä luontoon – erityisesti niille, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa kauemmas. Metsän on nähtävä muuna kuin hakkuutulojen lähteenä.
Kaupunkitilan laatu (Intbau Finland ry ja Arkkitehtuurikapina)
Mitä: Allekirjoitettavia teesejä on kolme: kaupunkitilan kauneus ja viihtyisyys, uuden rakentamisen sopivuus ympäristöön sekä yhteisöllinen ja osallistava suunnittelu. Rakentamisen tulee tukea asukkaiden ylpeyttä ympäristöstään ja sopia kaupunkikuvan historialliseen jatkumoon.
Miksi: Myönnän olevani kaupunkilainen ja haluan hyvää kaupunkia. Julkisella tilalla ja arkkitehtuurilla on suora vaikutus arjen laatuun ja yhteisöllisyyteen. Arvostan rakennettua ympäristöä, joka kestää aikaa, puhuttelee ihmisiä ja syntyy vuorovaikutuksessa niiden kanssa, jotka siinä elävät. Hyvin suunniteltu kaupunkitila ei ole vain toimiva, se kutsuu viihtymään ja kuulumaan.
Taide kuuluu itään – kulttuurisitoumus
Mitä: Tässä paikallisessa sitoumuksessa ehdokas lupaa edistää taiteen ja kulttuurin asemaa kunnassa. Tavoitteena on parantaa ammattitaiteilijoiden toimintaedellytyksiä, varmistaa kulttuurille riittävät resurssit ja luoda kaikille avoimia osallistumismahdollisuuksia. Taide nähdään osana elinvoimaa, hyvinvointia ja identiteettiä.
Miksi: Taide ja kulttuuri eivät ole vain viihdettä tai luksusta, ne ovat osa ihmisyyttä ja paikallisesti myös alueen elinvoimaa. Ne tuottavat iloa, yhteisöllisyyttä ja uusia ajatuksia. Haluan, että Lappeenrannassa tuetaan niin vakiintuneita kuin uusia toimijoita, ja että meillä on monipuolisia ja saavutettavia esiintymis- ja kulttuuritiloja. Kulttuurihyvinvointi on huomioitava osana sosiaali- ja terveyspalveluja. Oman museokorttini ulkoiluttaminen ja elävän musiikin kokeminen ovat minulle olennaisimpia tapoja kokea kulttuuria.
Plant Based Treaty Finland
Mitä: Plant Based Treaty on kansainvälinen aloite, joka pyrkii nostamaan ruokajärjestelmät keskiöön ilmastokriisin ja luontokadon torjunnassa. Se pohjautuu kolmeen periaatteeseen: siirtymään eläinperäisestä tuotannosta kasvipohjaisiin järjestelmiin, luopumiseen eläintuotannon aiheuttamasta maankäytön muutoksesta ja ekosysteemien tuhosta sekä ekosysteemien aktiiviseen ennallistamiseen.
Miksi: Kunnilla on valtaa ja vastuuta ohjata kestävää ruokakulttuuria aina julkisista hankinnoista koulutukseen. Julkisilla varoilla ei tule tukea eläintuotantoa. Kasvipohjainen ruokavalio edesauttaa ilmastokatastrofin ja luontokadon torjuntaa sekä eläinten oikeuksia. Yhteiskunnan on tehtävä kestävämmästä valinnasta helppoa ihmisille.