Pidin 12.3. Varsinais-Suomen tieteen ja teknologian Vihreiden tiedetiistaissa esityksen: Täydellinen energiaratkaisu: onko sellaista?

Suosittelen katsomaan esityksen videotaltioinnin. Esityksen slaidit ovat myös jaossa, niistä löytyy linkit lähteisiin.

Esityksen on tarkoitus antaa kuva siitä haasteesta, joka meillä on vähäpäästöisen energiantuotannon kanssa – fossiilisia käytetään aivan valtavasti suhteessa kaikkeen muuhun. Lisäksi yksiselitteisiä lukuja ja helppoja laskutoimituksia asian hahmottamiseksi ei ole. Ongelman suuruusluokan saa kuitenkin selville pienellä päättelyllä. Oikeiden asioiden huomioimisella myös kokonaisuus alkaa hahmottumaan. Uusiutuva energia ei meitä vielä toistaiseksi pelasta. Erityisesti vaihtelevatuottoisen vähäpäästöisen energian (käytännössä aurinko ja tuuli, joita tyypillisesti uusiutuviksi kutsutaan) osuuden noustessa paljon yli 20 %:n, tulee tuotannon integroinnista yhä kalliimpaa, koska vaihteleva tuotanto pitää jotenkin hallita ja tasapainottaa. Myös energiantuotannon maankäyttö kannattaa huomioida, sillä mitä enemmän pinta-alaa vaaditaan, sitä enemmän se on pois luonnolta ja vaikuttaa biodiversiteettiin. Yhtä täydellistä ratkaisua ei ole, vaan tarvitsemme laajan paletin kaikkea vähäpäästöistä tuotantoa.

Jos Viite ja viiteläpiset ehdokkaat kiinnostavat, kurkkaa www.tiedepuolue.fi!