Olen ehdolla Etelä-Karjalan Osuuskaupan eli Eekoon edustajistoon Lappeenrannan jäsenalueella.

Osuuskaupalla on koko Suomen laajuisesti merkittävä markkinaosuus ja läsnäolo hyvillä liiketoimintapaikoilla. Siten osuuskaupan on myös huomioitava yhteiskunnallinen roolinsa. Haluan olla viemässä osuuskauppaa entistäkin vastuulisempaan suuntaan. Vaadin hyvää hallintoa, osallistamista ja mahdollisimman suurta avoimuutta. Lisäksi haluan varmistaa, että asiakasomistajien vaatimukset ilmasto- ja ympäristöystävällisyydestä sekä eettisyydestä huomioidaan. Haluan tarjolle enemmän vegaanisia vaihtoehtoja.

Äänestysaika on 11.4.2022 klo 9.00 – 29.4.2022 klo 23.59. Jos olet viimeistään viime vuonna asiakasomistajaksi liittynyt ja vähintään 15-vuotias, voit äänestää vahvan tunnistautumisen kautta täällä: https://eekoo.editaprima.fi/aanestys/session/new

Alta löydät vastaukseni Eekoon vaalikoneeseen.

kysymysmielipideperustelut
1. Osuuskaupan tärkein tehtävä on edullisen hintatason tavoittelutäysin samaa mieltäEdullinen hintataso on merkittävä houkutin monille kuluttajille. On kuitenkin tärkeää huomioida, miten edulliseen hintatasoon päästään: kaupan kannattavuudella ja tehokkuudella, ei tuottajien osuuksia polkemalla ja markkina-asemaa väärinkäyttämällä.
2. Osuuskaupan on ylläpidettävä alueellaan kattavaa palveluverkostoasamaa mieltäYksi osuuskaupan menestystekijä on tunnettuus, joka tulee osittain laajan läsnäolon myötä. Osuuskaupalla on yhteiskunnallisesti merkittävä rooli, vastaten osasta ihmisten perustarpeista. Kokonsa puolesta vastuu on laajempi kuin liiketoiminnallinen.
3. Osuuskaupan tulee sulkea kannattamattomat toimipaikatsamaa mieltäKattavaa palveluverkostoa ei kuitenkaa voi ylläpitää hinnalla millä hyvänsä. Valintojen tulee perustua myös kuluttajien ja asiakasomistajien todelliseen tarpeeseen.
4. Osuuskaupan tulee laajentaa palvelutarjontaa nykyisestäeri mieltäNykyinen palveluvalikoima on jo hyvin kattava, eikä sitä tule väkisin laajentaa. Palveluiden tulee olla aidosti ydintoimintaa tukevia ja kuluttajille selkeästi ymmärrettäviä.
5. On oikein, että osuuskaupasta paljon ostava saa suhteessa enemmän Bonusta kuin vähän ostava omistajatäysin eri mieltäOsuuskaupan tulee houkutella omistajat keskittämään ostokset muuten kuin bonustasoa kasvattamalla. On muistettava, etteivät kaikki omistajat ole varallisuustasoltaan samalla viivalla ja kaikilla ei ole osuuskaupan palveluita yhtä hyvin saatavilla.
6. Osuuskaupan on tuloksen mahdollistaessa järjestettävä mieluummin omistajakampanjoita (esim. Bonus tuplana tai Omistajapäivät) kuin maksaa voitosta osa omistajille ylijäämänpalautuksenatäysin samaa mieltäNäkyvät omistajakampanjat houkuttelevat ihmisiä liittymään asiakasomistajiksi. Kampanjat ovat tarkoituksenmukaisempia omistajien paremman palvelun kannalta kuin suora voitonjako.
7. Osuuskaupalla tulee olla tärkeä rooli oman maakunnan hyvinvoinnin edistämisessä (esim. palvelujen kehittämisellä, työllistämisellä, paikallisilla ostoilla ja verojalanjäljellä)täysin samaa mieltäOman maakunnan hyvinvoinnin edistämisellä edistetään myös osuuskaupan toimintaedellytyksiä. Kuten aiemmin mainitsin, osuuskaupalla on myös merkittävä yhteiskunnallinen rooli.
8. Pyrin keskittämään ostokseni S-ryhmäänsamaa mieltäEdullinen hintataso on S-ryhmän etu, mutta ostan myös muualta sellaisia tuotteita, joita S-ryhmältä ei löydy. Annan näistä kuitenkin palautetta ja toivon tuotteita saataville S-ryhmälle.