Jos haluat tutustua tarkemmin ajatteluuni, katso, mitä olen vastannut vaalikoneisiin. Olen perustellut jokaisen vastaukseni, joten sinun ei tarvitse arvailla joidenkin monitulkintaisten kysymysten kohdalla, mitä oikeasti tarkoitin.

Yle: https://vaalikone.yle.fi/aluevaalit2022/11/ehdokkaat/5205?lang=fi-FI

Etelä-Saimaa: https://www.esaimaa.fi/vaalikone/#/174/kandidaatti/33768

Helsingin Sanomat: https://www.vaalikone.fi/alue2022/ehdokkaat/121/2283

Ilta-Sanomat: https://www.vaalikone.fi/alue2022/is/ehdokkaat/121/2283

Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/aluevaalit-2022/vaalikone#/vaalipiiri/403/vertailu/[52070]?vaalipiiri=403

Ohessa myös äänestäjän pyynnöstä täsmennys Ylen vaalikoneen kysymykseen 19. Vastaukseni väittämään ei mene ihan suoriltaan yhteen perustelujen kanssa. Väittämä on: ”Asiakasmaksujen tulisi olla sidonnaisia asiakkaan tulotasoon”. Tähän vastasin olevani jokseenkin eri mieltä, mutta perusteluissa kerron, kuinka vähävaraisten vapauttaminen asiakasmaksuista voisi olla perusteltua.

Täsmensin vastaustani äänestäjälle seuraavasti: ”Ajatukseni on tosiaan, että vähävaraiset voisi vapauttaa maksuista, joten siinä mielessä asiakasmaksujen tulisi olla sidoksissa tulotasoon. Kuitenkaan en lähtisi korottamaan maksuja parempituloisten osalla, koska he osallistuvat palvelujen rahoitukseen sitten verotuksen kautta. Asiakasmaksut ovat lähinnä keino hallita sitä, että palveluita käytetään kutakuinkin järkevästi – niiden ei tule toimia missään nimessä merkittävänä rahoituskanavana. Tämä jäi näemmä avaamatta siinä miun perustelussa.”

Tästäkin huomaamme, että vaalikoneiden yksinkertaiset väittämät voivat olla hankala tapa mitata monimutkaista todellisuutta ja myös ehdokkaan näkemyksiä. Kuitenkin useamman kysymyksen kautta vaalikoneetkin voivat antaa jotain osviittaa siitä, kuka ehdokkaista tai mikä puolueista voisi olla lähimpänä itseään. Ehdokkaan perustelut kannattaa kuitenkin aina lukea.